psychosomatische fysiotherapie

Afspraak makenZandpad naar het strand

Psychosomatische fysiotherapie bij Janneke Janssen

  • Voordeel 1

    De psychosomatische fysiotherapeut heeft aandacht voor zowel de geestelijke (psyche) als voor de lichamelijke aspecten (somatiek) die het welzijn van mensen kunnen beïnvloeden.

  • Voordeel 2

    De behandeling is erop gericht u te helpen om uw klachten en de signalen van uw lichaam beter te begrijpen en hier meer controle over te krijgen.

  • Voordeel 3

    Als psychosomatisch fysiotherapeut kijk ik naar de gehele mens en uw leefomgeving om weer in balans te kunnen komen.

Psychosomatische Fysiotherapie

Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van lichamelijke klachten welke samenhangen met stress, spanningen, angst, pijn en/of vermoeidheid waarvoor geen directe lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Lichamelijke klachten waarbij psychische- en sociale factoren een rol spelen noemt men “psychosomatische klachten”. De psychosomatische fysiotherapeut heeft aandacht voor zowel de geestelijke als voor de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen kan beïnvloeden. Vaak blijkt dat er een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning aanwezig is.

Vaak wordt er bij gezondheidsklachten zonder een duidelijk lichamelijke oorzaak al snel gedacht aan een psychisch probleem, ondanks de aanwezigheid van duidelijke lichamelijke symptomen. Dit kan heel verwarrend zijn, waardoor mensen van arts naar arts gaan om antwoord te krijgen op hun vragen. Zonder een bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan een behandeling van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Afspraak maken
Een stapel keien langs het water

Mogelijke klachten

  • burn-out

    Langdurige stress kan tot problemen leiden. Als stress te lang duurt, wordt het stresssysteem overactief. U komt dan ook na de actie niet meer goed tot rust. Dat kan op den duur leiden tot overspannenheid en uiteindelijk tot een burn-out. Het stresssysteem blijft dan een langere tijd overactief en kan het rust-en-herstel-systeem niet meer goed werken en dan kunt u uitgeput raken.

  • Depressie

    Men denkt bij een depressie niet gelijk aan een psychosomatisch fysiotherapeut, maar eerder aan een psycholoog. Het is wel aan te raden om in behandeling te gaan bij een psycholoog en/of psychiater. Psychosomatische fysiotherapie kan een waardevolle aanvulling zijn bij de behandeling van een depressie. Een depressie is niet alleen iets geestelijks, maar ook iets lichamelijks. Geestelijke componenten als perfectionisme of moeite met ‘nee’ zeggen als lichamelijke componenten bijvoorbeeld weinig rust en ontspanning of weinig beweging waardoor de energie stagneert, kan geleid hebben tot een depressie. Behandeling bij een psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen om meer in balans te komen.

  • Hyperventilatie

    Wanneer u angstig bent of gespannen, kan uw lichaam in een stresstoestand raken. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op inspanning. U gaat dan vanzelf sneller ademhalen en uw hart gaat sneller kloppen. Zo kunnen angst en spanning ervoor zorgen, dat u gaat hyperventileren.

  • Angststoornissen

    Iedereen is weleens bang of angstig. Dat is een hele gezonde reactie. Angst waarschuwt je bijvoorbeeld voor eventueel gevaar. Als dit gevaar reëel is dan is de angst begrijpelijk en aanvaardbaar. Alleen mensen met een angststoornis zijn heel angstig en bezorgd voor situaties waar niet meteen gevaar is.

  • chronische of (te) lang aanhoudende pijnklachten

    Bij chronische pijn is er een verandering van de prikkelverwerking van de (pijn)signalen naar het ruggenmerg en van en naar de hersenen. Hierdoor kan het zijn dat je al bij een geringe prikkeling van vezels pijn ervaart. De pijn wordt eerder of heviger gevoeld dan noodzakelijk is. Het kan ook wel worden vergeleken met een alarm dat afgaat, terwijl er geen inbreker voor de deur staat, ‘loos alarm’.

  • Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)

    Dit zijn lichamelijke klachten waarvoor er geen medische oorzaak is gevonden. Het kan gaan om pijn, vermoeidheid, cognitieve problemen, maar ook om uitvalsverschijnselen, motorische problemen en dergelijke. Voorbeelden van aandoeningen die ook onder ALK vallen zijn: fibromyalgie, chronisch vermoeidheid syndroom, functionele neurologische stoornis (FNS) en het prikkelbare darmsyndroom.

  • Slaapproblemen

    Iedereen heeft weleens een slechte nacht gehad. Het tekort aan slaap wordt dan in de volgende nachten weer ingehaald. Alleen als u langer dan drie weken, drie of meer nachten slecht hebt geslapen, spreken we van een slaapprobleem.

De oplossing

Uw psychosomatisch fysiotherapeute kan u helpen de klachten en signalen van uw lichaam beter te leren begrijpen en helpt u weer ‘in balans’ te komen!

Afspraak maken
Zandpad naar het strand

REviews

Maak een afspraak

Afspraak maken

Kom direct in contact met Janneke Janssen

suncrossmenu